internetes szolgáltatások

Weboldalak készítése

Amennyiben a domain név már megvan, következő lépés a weboldal megtervezése. A színvilág, arculat, menürendszer kigondolása után fontos technikai kérdés, hogy "passzív" tájékoztató weboldalt szeretnénk, amelynek tartalma viszonylag ritkán fog változni, vagy "aktív" oldalt, melyen a tulajdonos maga szeretne tartalmi frissítéseket végezni, vagy a látogatók számára kínál valamilyen szintű interaktivitást.

Passzív weboldal

A passzív weboldalak esetén a legjobb megoldás a tisztán HTML5/CSS3 alapú technológia, mely a leggyorsabb és egyben a legmagasabb biztonságot kínáló megoldás. Ezen honlapok esetében a webdizájner hozza létre az egyes oldalakat, és ha módosításra, frissítésre van szükség, akkor ezeket is minden esetben ő végzi.

Aktív weboldal

Aktív weboldalak esetében egy háttéradatbázist is létrehozunk, melyben a weboldal változó elemei kerülnek rögzítésre, s a honlap egyes részei innen töltődnek be minden látogatás során. A háttéradatbázist a tulajdonos jelszóval történt bejelentkezést követően maga szerkesztheti, illetve ide kerülnek rögzítésre a látogatók által megadott adatok is.

CMS

A CMS (Content Management System) - Tartalom kezelő rendszer egy gyűjtőfogalom, mely alatt azokat a weboldal keretrendszereket értjük, melyeknek szinte minden arculati és tartalmi eleme az említett háttéradatbázisban kap helyet, így a honlap tulajdonosa a honlap csaknem minden elemét maga állíthatja be. A világon jelenleg a Wordpress a legelterjedtebb CMS, így én is sok ügyfél esetében ezt a rendszer használtam a honlapjuk kialakítására.

Egyedi CMS

Mit tegyünk, ha az általunk elképzelt honlap-funkciókra nem találunk megfelelő CMS beépülő modult, vagy az egész honlap-koncepció a standard CMS-nél áramvonalasabb, gyorsabb megoldást kíván? Ez esetben a megoldás az egyedi CMS rendszer kialakítása. Az előbbi esetben egyedi beépülő modul kifejlesztése lehet a megoldás, utóbbinál viszont már egy teljesen egyedi CMS jelentheti a választ. Ezen rendszereknél a weboldal struktúráját a passzív lapokra jellemzően gyors és erőforrás-takarékos HTML5 rendszerben építjük fel, s a változó részek pontos megtervezését követően a háttér-adatbázist pontosan a kívánt adatoknak megfelelően alakítjuk ki. Az ilyen rendszerek általában gyorsabbak a standard CMS-nél, és könnyedén megvalósítható bennük szinte bármilyen egyedi elképzelés.