internetes szolgáltatások

Domain név foglalás és fenntartás

Egy honlap létrehozásakor első feladatok között a megfelelő domain név kiválasztása szerepel.

TLD = Top Level Domain (Legfelső szintű domain)

A domain név utolsó szakasza. Magyarországon a .hu végződés a leggyakoribb választás, én is ezt preferálom, több előnye miatt:

(Természetesen - ha a weboldal célközönsége nem kifejezetten Magyarország - lehetőség van egyéb TLD választására is, azonban ezek esetében fel kell készülni a módosítások lassabb átvezetésére és a magasabb fenntartási költségre.)

A TLD után a domain név kiválasztása következik. Itt bár van lehetőség ékezetes név választásra is, de ezt nem javaslom, elsősorban az internet-felhasználók beidegződései miatt, akik "csípőből" írják ékezetmentesen a domain-t a böngészőbe, így pedig lehet, hogy a konkurenciához tereljük őket. A szabvány domain névben az angol ABC kis betűit és esetleg kötőjelet használhatunk.

A domain kiválasztásakor mindeképpen ellenőrizzük, hogy szabad-e a kívánt domain név. Ezt megtehetjük a www.domain.hu oldalon, a keresés funkció segítségével.

Hogyan tovább

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő domain nevet, és meggyőződtünk arról, hogy a név szabad, akkor azt e-mailben írják meg nekem! Ekkor elkészítem a szükséges dokumentumokat, és azokat válaszként megküldöm. Amennyiben magánszemély szeretné lefoglalni a domain nevet, akkor két tanú aláírására is szükség lesz, ha pedig az előfizető egy vállalkozás, akkor csatolni kell annak aláírási címpéldányát.

Az aláírt megrendelőt (és az esetleges további dokumentumokat) elegendő beszkennelve visszaküldeni, és indítom a domain név foglalását. A lefoglalt domain név 14 napra egy várólistára kerül, ez idő alatt bárki tiltakozhat egy esetleges jogtalan névhasználat vagy hasonló sérelem miatt.

Ha megvan a domain

A domain név önmagában nem elegendő egy honlap üzemeltetéséhez. Ez csupán egy címzés, ami a látogatókat elirányítja egy általunk kiválasztott web szerver valamely fiókjába...